Proef & Shop de Synode

Een goed feest vier je met elkaar en daarom pakken ook de winkeliers en horeca in de Dordtse binnenstad uit met speciale Synode aanbiedingen en activiteiten. Restaurants en cafés verrassen je met de smaken van vroeger, historische lunches en 17e-eeuwse diners en er is een theatervoorstelling op een wel heel bijzondere locatie. Maar ook thuis vier je het Dordtse jubileum met een Synode likeur of biertje.

Stadsbrouwerij Dordrecht – Bier verbroedert

Stadsbrouwerij Dordrecht

Lees meer
Onder dat motto bottelt de stadsbrouwerij haar bier deze maanden in speciale Synode flessen. De feestelijke, extra grote variant (0,75 cl) vraagt erom gezamenlijk te worden gedronken, als ode aan de verbroedering. Elke 1e en 2e zaterdag van de maand is er een rondleiding met proeverij waarbij je alles te weten komt over bier in 17e-eeuws Dordrecht. Buddingh’plein 20 www.stadsbrouwerijdordrecht.nl
Distilleerderij Rutte - De Synode in een glaasje

Rutte

Lees meer
Hoogstwaarschijnlijk hebben de Synode leden in 1618 ook aan een glaasje Augustijner Abdijlikeur genipt. De bijzondere likeur, gemaakt van maar liefst veertig verschillende kruiden, werd namelijk gestookt in het naastgelegen Augustijnenklooster. Hoe dat geproefd heeft kun je ervaren bij destilleerderij Rutte. Daar wordt de krachtige likeur al bijna anderhalve eeuw gestookt naar het originele Dordtse kloosterrecept. Kom voor een kijkje achter de schermen op vrijdag en zaterdag naar een miniproeverij. Vriesestraat 130 www.rutte.com
Vreeken's Zaden - 17e-eeuws zaaigoed

Vreeken's Zaden

Lees meer
Wat zou er 400 jaar geleden bij de grote groep Synode leden zoal aan groenten op de borden hebben gelegen? Ton Vreeken dook met culinair historica Lizet Kruyff in de boeken en stelde een zadenpakketje samen van groenten die ten tijde van de Synode werden gegeten. Zaai, oogst en tover met de bijgeleverde historische recepten zelf een Synode menu op tafel. Voorstraat 448 www.vreeken.nl
Present - Van Keurbijbel tot Helmantelpuzzel

Present

Lees meer
Uren kun je er zoet zijn, bij christelijke boek- en cadeauwinkel Present. Het is dé plek voor alle mogelijke boeken rondom de Synode. Maar ook voor Statenbijbels, waaronder een originele Keurbijbel uit 1700! Liefhebbers van de schilderijen van Henk Helmantel (zijn expositie kun je bezoeken om de hoek in de Grote Kerk) halen hier hun hart op aan kaarten, reproducties, boeken, kalenders en puzzels van zijn hyperrealistische stillevens. Voorstraat 414 www.presentonline.nl
Merz - 17e-eeuwse bier-borrelcombinatie

Merz

Lees meer
Café/restaurant Merz viert 400 jaar Synode met Dordtse paardenworst met piccalilly van typisch 17e-eeuwse kruiden en twee bijzondere bieren. Op de tap de Dordt 1618-1619, een oerblond van de Dordtse brouwerij Ebontree. Extra feestelijk is de grote fles (0,75 cl) Synode bier van de Stadsbrouwerij, een tafelbier om samen met vrienden soldaat te maken. Proost! Korte Kalkhaven 3 www.merzdordrecht.nl
Finn's - Piccalilly en paddenstoelen

Finn's

Lees meer
Je verwacht het misschien niet, maar piccalilly stond ten tijde van de Synode ook veelvuldig op het menu. Als fris tegenwicht voor stevige stamppotten of gewoon voor op brood. Finn’s serveert het anno 2018 in een Synode borrelcombinatie samen met bitterballen van oesterzwammen (door het kwekersgilde gekweekt op Finn’s-koffiedrab) en een blond Dordt 1618-1619-biertje van de tap. Blauwpoortsplein 13 www.finnsdordrecht.nl
Het Bolwerck – Van armeluismaal tot delicatesse

Bolwerck

Lees meer
Paardenvlees, wentelteefjes en zalm golden anno 1618 als voedsel voor de armen. Het Bolwerck transformeert een typisch 17e-eeuws Dordts armeluismaal met deze ingrediënten tot een Synode driegangenmenu (€27,50) van hedendaagse delicatessen: salade met warme paardenworst en sinaasappeldressing, ovenbereide zalm met spek en groenten, en een dessert van wentelteefjes met kaneelijs.
Boomstraat 27
www.hetbolwerck.com
Poffertjessalon Visser’s – Poffertjes en Synode biertje

Visser's Poffertjes

Lees meer
Aan de Groenmarkt 9 stap je letterlijk de 17e eeuw binnen. Het prachtige monumentale pand uit 1657 herbergt vandaag de dag de gezellige poffertjessalon Visser’s waar al ruim 85 jaar oer-Hollandse poffertjes worden gebakken. Schuif hier aan voor een heerlijke Soete Synode, een portie poffertjes met een Dordt 1618-1619-biertje van de tap.
Groenmarkt 9
www.visserspoffertjes.nl
Art & Dining – Historisch dineren met een hedendaagse twist

Art & Dining

Lees meer
Museumrestaurant Art & Dining brengt 180 dagen lang een culinaire ode aan de Synode. Samen met culinair historica Lizet Kruyff stelde de chef een dinerkaart samen vol gerechten van vroeger met een hedendaagse twist. Denk bijvoorbeeld aan een langzaam gegaarde zalm met rammenas of een entrecote met VOC-kruiden. De 17e eeuw smaakte nog nooit zo lekker.
Museumstraat 38
www.art-dining.nl
Bellevue Groothoofd – Terug in de tijd met theater

Bellevue Groothoofd

Lees meer
Van 6 t/m 31 maart is Hotel Bellevue Groothoofd het decor voor GAST!, een locatietheatervoorstelling over de gastvrijheid in het Dordrecht van toen en nu, precies op de plek waar de Synodeleden in 1618 werden ontvangen. Wandel mee door de poort en diverse hotelvertrekken en ontmoet personeel en gasten uit het heden en van 400 jaar geleden.
Boomstraat 37
www.bellevuegroothoofd.nl
De Poort van Dordt – Nostalgie op je bord

Groothoofdspoort

Lees meer
In de 14e-eeuwse stadspoort ademt alles de gemoedelijke, warme sfeer van een ouderwetse herberg. Door deze poort kwamen de internationale gasten in 1618 de stad binnen. Schuif er aan voor koffie, lunch of diner en smul er van ‘simpele’ klassiekers zoals beenham, paté, terrine, sukade en tafelbereide cerises flambées. Nostalgie op je bord. Een Synode menu (€25,-) telt drie gangen, met koffie en Augustijner abdijlikeur van Rutte toe.
Groothoofd 1
www.depoortvandordt.nl
Post – Lunchen met culinair historica Lizet Kruyff

Restaurant Post

Lees meer
Wat lunchte men aan het begin van de 17e eeuw? Restaurant-gastrobar Post vroeg het aan culinair historica Lizet Kruyff en stelde met haar een Synode lunch samen. Tijdens speciale lunch-events (zie website voor de data), proef je de smaken uit 1618 en vertelt Kruyff over de gerechten en ingrediënten uit die tijd.
Johan de Wittstraat 128
www.restaurantpost.nl
Lokaal De Klik – Plateau de Synode

Proef en shop de Synode

Lees meer
Geïnspireerd op 17e-eeuwse stillevens van de eettafel van de gewone man, serveert Lokaal De Klik het Plateau de Synode: een plankje abdijbrood met Oud Dordt-kaas, rauwe ham en bierworst, salade van vijg, druif, walnoot en appel, pastinaaksoep en een potje Dordts blond bier. Een ode aan de lokale oersmaken. (Lunchmenu €16,-, losse gerechten: €4,-)
Voorstraat 433
www.lokaaldeklik.nl
Smoothie400 - Daantje Food and Drinks

Smoothie400

Lees meer
Een smoothie met groente en fruit die gebruikt werden rond de Synode in 1618; spinazie, appel, citroen, druif en “honing”; wij gebruiken alleen geen bijenhoning, maar agavesiroop. We noemen hem Smoothie400.