Synode 5D is een 3D-virtuele reconstructie van een aantal plekken in de binnenstad van Dordrecht. Van achter de pc of ter plekke – met telefoon of tablet – heeft de gebruiker via een plattegrond toegang tot de 3D omgeving, waar 360˚ rondom kan worden gekeken. De gebruiker kan zelfstandig rondlopen en wordt tijdreiziger: een bezoeker aan het Dordrecht van 1618. Hoewel het stratenpatroon nog deels intact is, en een aantal gevels nog altijd staat, is de stad in vier eeuwen toch sterk veranderd. Een verrassende wereld zal zich ontvouwen!

Wat trof de bezoeker hier aan in de winter van 1618/19? Is rondlopen in het verleden al fascinerend, deze virtuele omgeving biedt ook toegang tot achterliggende informatie over de Synode. Synode 5D reconstrueert 6 ‘hotspots’ van de aanlooproute van de entree tot de stad naar de vergaderlocatie, ofwel van de Groothoofdspoort naar de Kloveniersdoelen. De poorten, kerken en gevels binnen deze digitale ruimte bieden toegang tot ‘het verhaal’ van de Synode: de deelnemers, gebeurtenissen en discussies.

Op relevante plekken verschijnen tags met informatie over gevels, monumenten, gebeurtenissen of bewoners. Bij interesse kan worden doorgeklikt naar diepere informatielagen met achterliggende thema’s. Er zijn verhalen speciaal voor kinderen, en bezoekers kunnen van tevoren een thema naar keuze invoeren, om zo een ‘tour’ uit te zetten. Het verhaal achter de zichtbare stad wordt zo ontsloten: de vijfde dimensie. Het is een interactieve bezoekersgids, encyclopedie en educatie-middel ineen. Het interactieve karakter van de reconstructie van de historische stad is uniek.

De historische correctheid en uitgebreide informatievoorziening is daarbij ongekend. Synode 5D wil zo toegang bieden tot een breed scala aan gebruikers: van kinderen en dagjesmensen tot experts. Om dit te verwezenlijken is specialistische kennis vereist, waarbij samenwerking met cultuur-, onderzoeks- en erfgoedinstellingen noodzakelijk is. Hun kennis en kunde wordt gebundeld. Ook hierin is Synode 5D uniek.

10 november — 22 september
09:00

Startpunt Groothoofdspoort

Bekijk de wandeling