Dit filmprogramma van Cinema The Movies kijkt met een nieuwsgierige blik naar de manier waarop de Nederlandse identiteit weerspiegeling vindt in speelfilms. Hoe zien portretten van Nederlanderschap eruit in de ogen van Nederlandse filmmakers?

Vanuit dit denkkader is een programmareeks samengesteld met zeven filmduo’s. Er zijn Nederlandse films gekozen die karaktereigenschappen, gedragspatronen en (ongeschreven) leefregels laten zien, die we ons als Nederlanders eigen hebben gemaakt. Maar soms leer je meer over jezelf door de ogen van anderen. Daarom zijn die films gekoppeld aan spraakmakende internationale films, die inspirerende parallellen opleveren. Zo ontstonden zeven koppels van films, oftewel zeven filmduo’s.

Voor verdieping, beschouwing en verbinding bij elk filmduo komt steeds een gastspreker naar The Movies. Iemand die vanuit heel verschillende invalshoeken zijn/haar licht laat schijnen op de betreffende films en het thema dat ze koppelt. Filmkenner/programmeur Peter Bosma introduceert iedere keer het programma en modereert het nagesprek.

Een achtste en specifiek onderdeel is een filmconcert op zaterdag 24 november. Een zwijgende film uit 1929 wordt vertoond met live orgelbegeleiding. Het onderstreept een bijzonder element in onze identiteit: de omgang met noodlot en grillig toeval.

Omdat gastvrijheid ook een thema is, biedt The Movies bij elk evenement een maaltijd aan. De inspiratie daarvoor komt uit het Rijksmuseum Kookboek (2016), met allerlei gerechten door de eeuwen heen met vijftig typisch Nederlandse ingrediënten.

24 november: Het noodlot – 20.00 uur
Het noodlot is onafwendbaar. Zonder woorden wordt dit voelbaar gemaakt in de Tsjechische zwijgende film De organist van de St. Vith van Martin Fric uit 1929. De film komt uit het archief van Filmmuseum Eye en wordt vertoond met live begeleiding op het kerkorgel door Cor Ardesch, de stadsorganist van Dordrecht. De locatie is de Remonstrantse kerk aan de Blekersdijk.

Filmkenner Peter Bosma verzorgt de inleiding en interviewt Cor Ardesch. Vooraf serveert Restaurant Post een fijne dagschotel.

Locatie
Remonstrantse Kerk
Cornelis de Wittstraat 28
3311 GD Dordrecht

24 november
20:00

Remonstrantse Kerk

Boek direct tickets