Dit filmprogramma van Cinema The Movies kijkt met een nieuwsgierige blik naar de manier waarop de Nederlandse identiteit weerspiegeling vindt in speelfilms. Hoe zien portretten van Nederlanderschap eruit in de ogen van Nederlandse filmmakers?

Vanuit dit denkkader is een programmareeks samengesteld met zeven filmduo’s. Er zijn Nederlandse films gekozen die karaktereigenschappen, gedragspatronen en (ongeschreven) leefregels laten zien, die we ons als Nederlanders eigen hebben gemaakt. Maar soms leer je meer over jezelf door de ogen van anderen. Daarom zijn die films gekoppeld aan spraakmakende internationale films, die inspirerende parallellen opleveren. Zo ontstonden zeven koppels van films, oftewel zeven filmduo’s.

Voor verdieping, beschouwing en verbinding bij elk filmduo komt steeds een gastspreker naar The Movies. Iemand die vanuit heel verschillende invalshoeken zijn/haar licht laat schijnen op de betreffende films en het thema dat ze koppelt. Filmkenner/programmeur Peter Bosma introduceert iedere keer het programma en modereert het nagesprek.

Een achtste en specifiek onderdeel is een filmconcert op zaterdag 24 november. Een zwijgende film uit 1929 wordt vertoond met live orgelbegeleiding. Het onderstreept een bijzonder element in onze identiteit: de omgang met noodlot en grillig toeval.

Omdat gastvrijheid ook een thema is, biedt The Movies bij elk evenement een maaltijd aan. De inspiratie daarvoor komt uit het Rijksmuseum Kookboek (2016), met allerlei gerechten door de eeuwen heen met vijftig typisch Nederlandse ingrediënten.

19 mei: De blik op de toekomst – 13.30 & 16.00 uur
Als slotstuk kijkt The Movies de toekomst in. De Nederlandse samenleving verandert. Tegelijkertijd zijn oude tradities populair. Wat doen die ontwikkelingen met onze identiteit?

Welke omgangsvormen en leefregels zijn wenselijk in de multiculturele samenleving in een mondiale context? Wat zijn de scheidslijnen van acceptatie en uitsluiting? Zijn we op weg naar tijden van toenemende integratie of juist intense polarisatie met een onoverbrugbare wij-zij-kloof? Overheersen de korte lontjes en grote bekken of kunnen we vertrouwen op een redelijk gesprek?

De programma-invulling is nog open, omdat The Movies de antwoorden op deze vragen gedurende het programma verder wil ontdekken.

Om te helpen worden opiniemakers en denkers uitgenodigd. En er is aandacht voor de animatiefilm Sanne’s Synode van Wim Goossens & Jan Stroeve, waarin het 10-jarige meisje Sanne een tijdreis maakt naar het Dordrecht van 1618. Deze film vormt een aanzet om met kinderen nieuwe Dordtse Leerregels te vinden.

Adres:
Cinema The Movies Dordrecht
Nieuwstraat 60-62
3311 XR Dordrecht
078-7200777
info@themoviesdordrecht.nl
www.themoviesdordrecht.nl

19 mei
13:30

Cinema The Movies