Dit filmprogramma van Cinema The Movies kijkt met een nieuwsgierige blik naar de manier waarop de Nederlandse identiteit weerspiegeling vindt in speelfilms. Hoe zien portretten van Nederlanderschap eruit in de ogen van Nederlandse filmmakers?

Vanuit dit denkkader is een programmareeks samengesteld met zeven filmduo’s. Er zijn Nederlandse films gekozen die karaktereigenschappen, gedragspatronen en (ongeschreven) leefregels laten zien, die we ons als Nederlanders eigen hebben gemaakt. Maar soms leer je meer over jezelf door de ogen van anderen. Daarom zijn die films gekoppeld aan spraakmakende internationale films, die inspirerende parallellen opleveren. Zo ontstonden zeven koppels van films, oftewel zeven filmduo’s.

Voor verdieping, beschouwing en verbinding bij elk filmduo komt steeds een gastspreker naar The Movies. Iemand die vanuit heel verschillende invalshoeken zijn/haar licht laat schijnen op de betreffende films en het thema dat ze koppelt. Filmkenner/programmeur Peter Bosma introduceert iedere keer het programma en modereert het nagesprek.

Een achtste en specifiek onderdeel is een filmconcert op zaterdag 24 november. Een zwijgende film uit 1929 wordt vertoond met live orgelbegeleiding. Het onderstreept een bijzonder element in onze identiteit: de omgang met noodlot en grillig toeval.

Omdat gastvrijheid ook een thema is, biedt The Movies bij elk evenement een maaltijd aan. De inspiratie daarvoor komt uit het Rijksmuseum Kookboek (2016), met allerlei gerechten door de eeuwen heen met vijftig typisch Nederlandse ingrediënten.

20 januari: Het grillige toeval – 13.30 & 16.00 uur
Wat doen we wanneer het grillige toeval ons leven overhoop gooit? Wie anders dan filmmaker Alex van Warmerdam kan ons in Nederland deze vraag voorhouden? The Movies koos zijn meesterwerk Borgman (2013), waarin zijn thematiek in volle allure tot uiting komt. De tegenhanger komt opnieuw van Jaco van Dormael.

Mr. Nobody (2009) toont ons een man die terugblikt op zijn leven en peinst hoe alles anders had kunnen lopen als hij vroeg in zijn leven andere keuzes had gemaakt. Als gasten zijn uitgenodigd filmjournalist Kevin Toma (de Volkskrant) en de regisseur zelf. Na afloop staat er vis op het menu.

Adres:
Cinema The Movies Dordrecht
Nieuwstraat 60-62
3311 XR Dordrecht
078-7200777
info@themoviesdordrecht.nl
www.themoviesdordrecht.nl

20 januari
13:30

Cinema The Movies