Inschrijving nu geopend!

Hoe denken kinderen over thema’s als identiteit, vrije wil en gastvrijheid? Daar komen we achter gedurende het kinderprogramma rondom de viering van Ode aan de Synode.

Tijdens een heuse Kinder Synode, die bestaat uit vier vergaderingen in het Onderwijsmuseum, discussiëren jonge Dordtenaren tussen de 8 en 12 jaar over
onderwerpen die ook 400 jaar geleden tijdens de Dordtse Synode speelden. Als feestelijke afsluiting worden op 12 juni 2019 de ‘Nieuwe Dordtse Leefregels’ aan
wethouder Piet Sleeking gepresenteerd.

Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat Dordrecht voor 180 dagen het centrum van Europa was. Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen bij elkaar voor de Dordtse Synode. Een historische vergadering met grote gevolgen voor de religie, politiek en maatschappij. Tot op de dag van vandaag!
180 dagen vergaderen om tot een overeenstemming te komen? Dat kunnen kinderen vast veel sneller!

Woon je in (of vlakbij) Dordrecht? En vind je het leuk om mee te denken over belangrijke thema’s?
Meld je dan snel aan voor een van de vier bijeenkomsten in het Onderwijsmuseum en maak kans op een gratis workshop voor jouw hele klas! Tijdens de vergadering buig je je samen met leeftijdgenoten over besluitvorming en hoe je met verschillende ideeën tot een gezamenlijk resultaat komt – zoals ook het doel was tijdens de Dordtse Synode. Zou onze stad er beter uitzien als kinderen de baas zijn?

Aanmelden
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud kunnen zich tot 19 november 2018 aanmelden via kindersynode@onderwijsmuseum.nl voor één van de bijeenkomsten in het Onderwijsmuseum
(allemaal op een woensdagmiddag): 13 februari, 6 maart, 3 april of 15 mei 2019. Er kunnen maximaal 15 kinderen per bijeenkomst aansluiten. Tijdens de feestelijke afsluiting op 12 juni 2019 zijn alle deelnemers welkom.

Onderwijsprogramma
Ook scholen uit de regio worden opgeroepen om afgezanten te sturen naar de Kinder Synode. Vanaf januari 2019 is er speciaal voor in de klas (groep 5 t/m groep 8) de spannende animatiefilm Sanne’s Synode waarin Sanne door Sijmen – het jongetje in het beroemde kunstwerk van Pouwel Weyts – wordt meegenomen naar het Dordrecht in de tijd van de Synode.

Voor juffen en meesters zijn er tips toegevoegd zodat er ook op school gesproken kan worden over de thema’s van de Dordtse Synode. En vergeet de interactieve app van Stichting Verborgen Stad niet, hiermee kunnen kinderen alleen, met vriendjes of met de hele klas met Sijmen uit de film op stap door het Dordrecht van 400 jaar geleden. De geschiedenis komt tot leven!