Dit filmprogramma van Cinema The Movies kijkt met een nieuwsgierige blik naar de manier waarop de Nederlandse identiteit weerspiegeling vindt in speelfilms. Hoe zien portretten van Nederlanderschap eruit in de ogen van Nederlandse filmmakers?

Vanuit dit denkkader is een programmareeks samengesteld met zeven filmduo’s. Er zijn Nederlandse films gekozen die karaktereigenschappen, gedragspatronen en (ongeschreven) leefregels laten zien, die we ons als Nederlanders eigen hebben gemaakt. Maar soms leer je meer over jezelf door de ogen van anderen. Daarom zijn die films gekoppeld aan spraakmakende internationale films, die inspirerende parallellen opleveren. Zo ontstonden zeven koppels van films, oftewel zeven filmduo’s.

Voor verdieping, beschouwing en verbinding bij elk filmduo komt steeds een gastspreker naar The Movies. Iemand die vanuit heel verschillende invalshoeken zijn/haar licht laat schijnen op de betreffende films en het thema dat ze koppelt. Filmkenner/programmeur Peter Bosma introduceert iedere keer het programma en modereert het nagesprek.

Een achtste en specifiek onderdeel is een filmconcert op zaterdag 24 november. Een zwijgende film uit 1929 wordt vertoond met live orgelbegeleiding. Het onderstreept een bijzonder element in onze identiteit: de omgang met noodlot en grillig toeval.

Omdat gastvrijheid ook een thema is, biedt The Movies bij elk evenement een maaltijd aan. De inspiratie daarvoor komt uit het Rijksmuseum Kookboek (2016), met allerlei gerechten door de eeuwen heen met vijftig typisch Nederlandse ingrediënten.

22 april (2e Paasdag): De Passie van Bach – 13.30 & 16.00 uur
De Matthäus Passion van J.S. Bach bezingt het lijdensverhaal van Jezus Christus. Waarom is dit muziekstuk in Nederland zo enorm populair? Wat zegt dat over ons? In 2015 onderzocht Ramon Gieling dit in zijn fascinerende mozaïek-film Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories.

Dit wordt gecombineerd met de Duitse filmproductie Chronik der Anna Maria Magdalena Bach (1968) van het regie-duo Jean-Marie Straub & Danièle Huillet. Vanuit de dagboekaantekeningen van zijn tweede vrouw ontvouwt zich het leven van de beroemde componist in een strenge kostuumfilm vol muziek.

Gastspreker wordt binnenkort bekend. Tussendoor wordt een High Tea geserveerd.

Adres:
The Movies Dordrecht
Nieuwstraat 62
3311 XR Dordrecht
www.themoviesdordrecht.nl

22 april
13:30

Cinema The Movies