Als Ode aan de Synode maakt Henk Helmantel een ’Synode-werk’ van en in de Grote Kerk van Dordrecht. Rond dit specifieke werk wordt tijdens de 180 dagen ’Ode aan de Synode’ in 2018-2019 een compacte Helmantel-tentoonstelling gerealiseerd in de Grote Kerk.

De Grote Kerk verwacht tijdens de herdenking 400 jaar Dordtse Synode 1618-1619 veel belangstelling. In de Grote Kerk is de Synode geopend, zijn de Dordtse Leerregels voor een groot publiek voorgelezen en is de Synode ook weer gesloten. De Grote Kerk is hiermee het enige gebouw in Dordrecht dat historische herinneringen heeft aan de Dordtse Synode. De Kloveniersdoelen – waarin een grote vergaderzaal voor de Synode was ingericht – is al in 1859 vanwege de bouwvallige staat afgebroken.

Ter gelegenheid van de Synodeherdenking heeft de Grote Kerk de bekende Groningse schilder Henk Helmantel uitgenodigd een expositie van zijn werk in te richten in de Grote Kerk. Henk Helmantel (1945) is een ware meester van de fijnschilderkunst en wordt gezien als één van de belangrijkste representanten binnen de stroming van het hedendaags realisme. Hij is beroemd geworden met zijn lichte, serene stillevens, maar schildert ook veel kerkinterieurs en af en toe een zeldzaam landschap. Daarnaast bevinden zich in zijn oeuvre enkele zelfportretten. Helmantel gebruikt over het algemeen stemmige kleuren, zoals donkergrijs, groen en blauw, maar haalt specifieke details naar voren met meer helder kleurgebruik. Met name de dramatische licht-donkercontrasten, gezien bij de zeventiende-eeuwse meesters, vinden hun weg in de schilderijen van Helmantel. Het door Helmantel vervaardigde schilderij van het interieur van de Grote Kerk zal tijdens de tentoonstelling uiteraard te bewonderen zijn.

Met trots presenteert de Grote Kerk bovendien met ingang van dit winterseizoen een Mediatour waarop de verhalen van de Grote Kerk op boeiende wijze verteld worden. U kunt met de Mediatour een wandelroute volgen of gewoon “dwalen” door de Grote Kerk en ter plekke de informatie oproepen en beluisteren. Een veertigtal onderwerpen passeren de revue, inclusief de klanken van zowel het Kam- als Verschuerenorgel. Ook de bewegwijzering in de Grote Kerk is in een nieuw jasje gestoken. Op centrale plaatsen zijn nieuwe informatieborden aangebracht die aangeven wat waar te zien is en waar de Mediatour aanvullende informatie geeft.

De Grote Kerk blijft tijdens de Ode aan de Synode in het winterseizoen (november – maart) geopend voor bezoekers. De winteropenstelling is op woensdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. In een drietal kapellen wordt kort en bondig uitleg gegeven over de Dordtse Synode 1618-1619. Een maquette van de vergaderzaal van de Dordtse Synode geeft een speelse indruk van de legendarische vergadering en doet de Synode herleven.

Praktische informatie
Tarief entree Kerk en Helmantel tentoonstelling
Volwassenen: € 2,00
Kinderen <13 jaar: gratis

Tarief tijdens Kerstmarkt incl. Helmantel tentoonstelling
Volwassenen: € 1,00
Kinderen <13 jaar: gratis
Brochure: € 1,00

Overige tarieven:
Mediatour: € 2,50
Brochure: € 1,50
Toren: € 1,00
Kinderen <13 jaar: € 0,50

De expositie is te bezichtigen in de Grote Kerk, de openingstijden zijn:
– Van 24-11-2018 tot 31-3-2019
Open op woensdag t/m zondag 12.00 uur tot 16.00 uur
– Van 01-04-2019 tot 26 mei 2019
Dinsdag t/m zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur.
Zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Kerk gesloten op: 1e en 2e kerstdag, nieuwjaarsdag, 29 en 30 maart 2019.

Deze expositie wordt georganiseerd door:
Vrienden van de Grote Kerk
Postbus 982
3300 AZ Dordrecht
secretaris@vriendengrotekerkdordrecht.nl
Website van de Vrienden van de Grote Kerk