In het Magazijn is een speciale fotoexpositie van de Dordtse fotografe Mascha Joustra. Ze woont al meer dan 10 jaar in Dordrecht maar toch kan ze nog intens verlangen naar ‘het land van beneden de rivieren’; het Brabant waar ze opgroeide.

Brabanders worden vaak geassocieerd met gezelligheid en een wat ‘minder zware ziel’.  Soms wordt er gezegd dat de zuiderlingen wat meer toegankelijk en minder afstandelijk ogen dan ‘die van boven de rivieren’ en Mascha heeft zelfs het idee dat er in (het van oorsprong katholieke) Brabant meer vreugde heerst dan in het van oorsprong calvinistische deel ‘boven de rivieren’.

Nederland wordt door middel van twee grote rivieren grofweg verdeeld in Noord en Zuid. Deze tweedeling vormt in ‘Elders’ een kleine leidraad. Ze onderzocht in deze serie het achterland van Dordrecht met in gedachtende herinnering aan Noord-Brabant. Ze ontmoette boeren, heksen en dieren en liep rond op kermissen en circusterreinen. De wat ogenschijnlijke gesloten bevolking stelde zich toch open voor haar, al was het na een langere tijd en het verwerven van vertrouwen.

De Dortse Synode

We mogen wel stellen dat de Synode van Dordrecht van 1618-1619 nogal ‘revolutionair’ was. En een grote invloed heeft gehad op onze hedendaagse cultuur en natuurlijk op het protestantisme. Zo werd in Dordrecht het calvinisme en de rol van de kerk in de samenlevingbegin 17de eeuw vastgelegd.

In de Nederlandse volksmond en tal van publicaties wordt calvinisme nog immer geassocieerd met moraliteit, met zuinigheid, soberheid, zelfbeheersing en kuisheid, arbeidszin, verantwoordelijkheidsgevoel, en betrouwbaarheid. Of, weer wat minder flatteus met betweterigheid en moralisme, of nog negatiever met dogmatisme, krenterigheid, bekrompenheid en gebrek aan levensvreugde. Is dit een antwoord op haar zoektocht?

Zoektocht

Is de cultuur van het Katholieke Zuiden versus die van het Protestante Noorden de oorzaak is van de verschillen zoals ze die nu voelt? Is boven de rivieren de vreugde ver te zoeken en waarom dan? Een Katholieke processie loopt als een leidraad door haar werk. Deze beelden zijn dan ook als enige in kleur in tegenstelling tot de rest van het verhaal.

Het prachtige fotoboek ‘Elders’ is nog slechts in een kleine oplage te verkrijgen. Achterin het boek is een prachtig werk van Sytske van Koeveringe opgenomen wat zij speciaal voor deze serie schreef getiteld ‘Wij komen van boven de rivieren’.

Meer info over de fotografe via de bio.

Locatie:
Het Magazijn
Voorstraat 180
Website

10 november — 26 mei
10:00

Het Magazijn