Bestanden en resolutie

Niet iedereen is bekend met bestanden en resolutie. Daarom vind je op deze pagina een korte uitleg over bestandsformaten, resoluties en kleurinstellingen.

Drukwerk

Als we het over resolutie hebben, praten we eigenlijk over de kwaliteit van je print of drukwerk. Een te lage resolutie voor je bestanden gaat meestal ten koste het eindresultaat. Het ziet er bijvoorbeeld korrelig uit, of onscherp. En dat is niet wat je wilt. Het is dus altijd belangrijk om de resolutie van je bestand te controleren voor je het laat drukken.

Resolutie

Resolutie meten we in DPI, dat staat voor: dots per inch. Oftewel: het aantal pixels per 2,54 centimeter. Je kan je voorstellen dat bijvoorbeeld een foto steeds korreliger wordt naarmate er minder pixels in zitten. En andersom geldt: hoe meer pixels, hoe meer diepte je foto heeft. Resolutie heeft alles te maken met de afmetingen van je bestand. Als je de afmetingen van je bestand verdubbelt zal je resolutie halveren. En andersom: als je je resolutie verdubbelt zal de afmeting van je bestand halveren.

Voor print en drukwerk werk je altijd met minimale resolutie: 150 DPI voor grootformaat drukwerk zoals spandoeken en banners en 300 DPI voor kleinformaat drukwerk zoals flyers of visitekaartjes.

Maar hoe controleer je nu of je bestand aan de minimale resolutie voldoet?

Gebruik je een Mac, dan doe je voor jpeg-bestanden het volgende: Open je bestand met ‘Voorvertoning’ Ga naar ‘Extra’s’ En klik op ‘Toon infovenster’. Hier zie je de DPI van je bestand. In dit geval dus 72 inch. Dit bestand is dus niet geschikt om in druk te zetten.

Op een Windows-computer doe je voor jpeg-bestanden het volgende:

Klik met je rechtermuisknop op het bestand en kies ‘Eigenschappen’. Ga in het scherm dat je nu ziet naar ‘Details’. Onder ‘Afbeelding’ vind je die DPI van je bestand. In dit geval 300.

Is het bestand dat je wil uploaden een PNG-bestand of heb je het geopend in Photoshop? Doe dan het volgende: Ga naar ‘Image’ en klik vervolgens op ‘Image size’. Hier zie je dpi van je bestand. In dit geval 150 dpi.

Heeft je bestand een te lage resolutie, maar wil je ‘m toch in druk zetten? Je kan in Photoshop de resolutie groter maken, maar let op: zoals ik al zei is de resolutie van je bestand gekoppeld aan de afmeting daarvan. Als je de resolutie vergroot zullen de afmetingen van je bestand dus kleiner worden. Let er dus altijd op dat je bestand de minimale afmetingen behoudt wanneer je de resolutie aanpast.